Activiteiten
dichter bij mezelf
Dichter bij mezelf?

In een coaching zeggen mensen regelmatig dat ze dichter bij zichzelf willen komen. Omdat ze het gevoel hebben dat ze niet het leven leiden dat ze zouden willen of de dingen doen die ze werkelijk belangrijk vinden. Dichter bij jezelf komen. Dan moet je wel weten wie dat zelf is of waar dat zelf zit. Dat laatste is makkelijk te beantwoorden; dat zit nergens. En dat zelf is eigenlijk ook niets

Identiteit
Het idee van identiteit is het verhaal wat je in je hoofd haalt over wie je bent. Een verhaal dat gesponnen is in de loop van jouw tijd door alle lessen en ervaringen die je hebt meegemaakt. Het verhaal waarvan het ego vond dat ze wel bij jou pasten. Ego, identiteit en Zijn, een complex verhaal. Bewustzijn en onbewust zijn en bewust Zijn. Slapend door het leven gaan of ontwaakt – wakker. Hoewel wie je bent niet te beantwoorden is (al schrijf je een boek zo dik als de bijbel vol, het blijven gedachten, onvolledig en veranderend in de tijd) kun je wel op zoek gaan naar wie je niet bent, je ego. Dat zelfgevoel over hoe jij vindt dat je jezelf in de wereld wilt zetten. Jij die ooit uit tweeën en iets groters voortkwam en toen in de dualiteit terecht kwam bij het doorknippen van de navelstreng; ik en de wereld. En om daarin je plaats in te nemen, ging je je identificeren ( idem-en- facere = hetzelfde ervan maken) met allerlei dingen, maar ook gedachten. Mijn speelgoed, mijn vrouw, mijn overtuiging en al doende verlies je het bewustzijn van verbinding. (een boek dat ik met plezier hierover gelezen heb is Nieuwe Aarde van Eckart Tolle)
Maar je bent niet wat je hebt of wat je denkt of wat je voelt. Je voelt je bijvoorbeeld beledigd omdat je werk wordt afgekeurd. Dat komt omdat het ego je werk tot je identiteit rekent en het ego wil die identiteit verdedigen. Dat is helemaal geen probleem, als je het maar onder ogen ziet. Want dan kun je kiezen.
Om dichter bij jezelf te komen moet je loskomen van dat ego waarmee je je in de loop der tijd bent gaan identificeren. Je ego niet kwijtraken of verwijten maken, maar ervan bewust worden. En als je je er van bewust bent er minder nadruk opleggen.

 Word je bewust van de volgende voorkeuren van het ego:
1. Erkenning eisen voor iets dat je gedaan hebt en boos worden als je die erkenning niet krijgt;
2. Proberen aandacht te krijgen door over je problemen of je ziekte te praten of door een scène te maken;
3. Je mening geven als niemand daarom vraagt en die mening niets wezenlijks aan de situatie bijdraagt;
4. Meer bezig zijn met hoe de ander jou ziet dan jij met de ander;
5. Proberen indruk te maken op andere mensen met bezittingen, kennis, een goed uiterlijk, status;
6. Boos op iets of iemand reageren;
7. Dingen persoonlijk op te vatten;
8. Je gekwetst voelen;
9. Jezelf in het gelijk en anderen in het ongelijk stellen.

Al deze voorbeelden zijn momenten waarop je ego de regie voert en je niet je diepste zelf bent, want je diepste zelf dat is “ik ben”. Dus om “dichter bij jezelf te komen” is het vooral zaak het ego los te laten.

Dit bericht is geplaatst op 08-03-2018