Activiteiten
Vrouwelijk Leiderschap

Vrouwen passen goed bij het type leiderschap dat nu nodig is aldus Frank.

Leiderschap is door de eeuwen heen heel erg gebaseerd geweest op macht. Wie is de sterkste aap op de apenrots. Maar leiderschap in onze huidige samenleving is veel meer gebaseerd op het omgaan met mensen. Het vermogen om op een dienende manier leiderschap uit te oefenen.

Welke vorm van leiderschap domineert in onze huidige samenleving?

Er is een evolutie in de wereld gaande, ook op het gebied van leiderschap. Wat je nu ziet, is dat menselijk leiderschap steeds belangrijker wordt. Dit past optimaal bij de nieuwe innovatieve samenleving, waarin organisaties plattere structuren hebben. Bovendien komt er een nieuwe generatie aan die wars is van hiërarchie in organisaties. Een mooi voorbeeld vind ik Ricardo Semler die in zijn bedrijf Semco SA bewijst dat luisteren naar mensen en initiatief leggen bij medewerkers ongelooflijk veel meer plezier in het werk geeft maar ook commercieel succes oplevert.

Wat betekent deze evolutie voor het aandeel vrouwen in de top?

De leiderschapsstijl die het best aansluit op de leiderschapsbehoefte die ontstaat, is delegerend leiderschap Dit past vanuit het model macht gezien beter bij een vrouw. Het gaat over het luistervermogen en het verbindende vermogen. Het nieuwe leiderschap dat nodig is, is op het lijf geschreven van de vrouwelijke leider.

Bij recente affaires over fraude en machtsmisbruik aan de top zijn relatief weinig vrouwen betrokken. Kun je dat verklaren vanuit het model macht? 

‘Mannen neigen van nature meer naar directieve macht, omdat zij meer testosteron hebben. Vrouwen worden hier wat minder door gedreven. Over het algemeen hebben leiders die zich minder laten leiden door directieve macht meer succes op de lange termijn. Een voorbeeld is het aangaan van een fusie. Dit wordt vooral door mannen ingegeven, minder door vrouwen. Zonder te veel in generaliseringen te denken, kiezen vrouwen vaker voor het creëren van een veilig klimaat. Zij willen dus minder snel voor zo’n risicovolle onderneming als een fusie kiezen. Onderzoeken wijzen uit dat een organisatie vaak niet profiteert van een fusie.

‘Leiderschap is een kunst en een kunde die toewijding en enthousiasme vraagt. Hoe meer dat leiderschap voortkomt uit een werkelijke authentiek overtuiging hoe groter de kans is dat dit aanslaat en dat vrouwelijke leiders zich daar prettig bij voelen. In mijn werkwijze ga ik dan ook altijd op zoek naar de innerlijke overtuigingen en zet dat om in concrete, toepasbare handvatten om die overtuiging vorm te geven.

Dit bericht is geplaatst op 05-09-2016