Activiteiten
Zitten is dodelijk!

Waarom langdurig zitten het nieuwe roken is. En wat eraan te doen

Langdurig zitten is het nieuwe roken, zei Hanneke Dessing van Het Diabetes Fonds aan het begin van de Nationale Traploopweek. Bedrijven uit uiteenlopende branches werden daar voor de zesde keer op rij opgeroepen om zelf een rol te spelen in het creëren van een gezonde werkvloer. Dessing: ‘Als organisaties hun medewerkers stimuleren om meerdere keren per dag de trap te nemen, leidt dat al tot fittere werknemers en uiteindelijk tot minder ziekteverzuim.’ Het Diabetes Fonds kreeg aardig wat bedrijven in beweging. 36 organisaties – vorig jaar waren het er overigens meer dan 50 – gaven zich op om enkele dagen lang de lift links te laten liggen en de trap te nemen. Onder deze bedrijven bevond zich onder andere een flinke delegatie van Rabobank-vestigingen, ABN Amro, DNB en diverse zorginstellingen.

ZITTEN IS DODELIJK

Dat te lang zitten ook daadwerkelijk kwalijk is voor het lichaam is de laatste jaren door een flink aantal onderzoeken onomstotelijk bewezen. Hidde van der Ploeg, senior onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde en EMGO Instituut van het VU medisch centrum, speelde hierin een vooraanstaande rol. En vooral met het Nederlandse zitgedrag blijkt het somber gesteld. ‘Zitten is dodelijk’, zo zegt Van der Ploeg onomwonden in een uitzending van Een Vandaag.

MEER ZITTEN DAN DE BUREN

Nederlanders zitten volgens Van der Ploeg het meest van alle Europeanen. 45,6 procent van de Nederlanders ouder dan 15 zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Ter vergelijking, voor de Duitsers is dit gemiddeld 5,8 uur en voor Belgen gemiddeld 5,7 uur. We zitten bovendien ook nog eens 85 procent van onze vrije tijd. De kans op vroegtijdig overlijden is 15 procent voor wie gemiddeld tussen de 8 à 11 uur zittend doorbrengt. Dit percentage stijgt naar 40 procent voor wie meer dan 11 uur per dag z’n stoel niet afkomt. Van der Ploeg: ‘Als je zit gebruik je je spieren nauwelijks, vooral je beenspieren niet en dan zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je die spieren niet gebruikt, wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.’

DAGELIJKS SPORTEN IS NIET GENOEG

De bevindingen die Van der Ploeg deed aan de VU en aan de University of Sydney, tijdens een van de grootste onderzoeken op dit gebied in het zuiddelijk halfrond, werden nog eens bevestigd door een onderzoek van de University of Leicester, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetalogia. Hierbij werden de resultaten van 18 studies, gehouden onder 800.000 mensen vergeleken. Niet alleen werd nog eens onderstreept dat langdurig zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verdubbelt. Ook bleek dat mensen die regelmatig sporten niet ontkomen aan de effecten van al dat dagelijkse zitten. Er moet dus niet alleen meer bewogen worden in de sportschool, maar vooral ook overdag op werk.

OMZET VERVIJFVOUDIGD

In Amerika maken bedrijven zich al heel wat langer druk over al dat zitten. Niet in de laatste plaats omdat werkgevers stevig moeten opdraaien voor de kosten van de eventuele medische consequenties van al dat gezit. Steelcase, een grote producent van kantoormeubels, ontwikkelde samen met James Levine, een onderzoeker van de Mayo Clinic, een succesvol loopbandbureau. Daarnaast verkoopt Steelcase bureaus die makkelijk in hoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers gedurende de dag zowel staand als zittend kunnen werken. De afgelopen vijf jaar vervijfvoudigde de verkoop van Steelcase van zowel de loopbandbureaus als de verstelbare bureaus naar meer dan 40 miljoen dollar. Steelcase verkoopt onder meer aan bedrijven als Chevron, Apple, Google, Intel en Boeing. Ook het Amerikaanse bedrijf TreadDesk, eveneens gespecialiseerd in loopbandbureaus, is in z’n nopjes met zijn verkoopcijfers. Het verwacht dit jaar een stijging in zijn omzet van 25 procent. Deze winst is mede te danken aan het feit dat bedrijven als Microsoft, Coca Cola en Procter & Gamble zich bij TreadDesk hebben gemeld met flinke orders.

COCA COLA GAAT STAAN

Coca-Cola kondigde op haar website al aan dat zij alternatieve bureau-opties gaat aanbieden als onderdeel van haar Workplace 2020 initiatief, Hierbij zal het hoofdkantoor in Atlanta geheel gerenoveerd en opnieuw uitgedacht gaan worden. ‘We zijn een scala aan mogelijkheden aan het verkennen,’ zegt Julie Seitz, directeur van Workplace 2020. ‘Staande- en loopbandbureaus zullen hier onder meer een plaats gaan innemen om zo te voldoen aan de behoeften van een productieve werkplek die de hele dag samenwerking, creativiteit en innovatie bevordert.’

SNELLER STUKKEN LEZEN

In Nederland lopen we nog niet zo hard. Bij Microsoft Nederland kan staand vergaderd worden. En David Hulsenbek, hr-directeur van Accenture, vertelde Management Team enkele weken geleden dat er loopbanden geïnstalleerd gaan worden bij Accenture Amsterdam. Bedoeld om bijvoorbeeld lange conference calls van beweging te voorzien. Maar we bevinden ons nog vooral in de onderzoeksfase. Zo houdt het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) zich actief bezig met het onderzoeken van opties voor een kantoor in beweging. Te denken valt aan steppen door de gangen, deskbikes en speciale staanstoelen. ‘Een bijkomend voordeel van het loopbandbureau,’ zegt Peter-Jan Mol, adviseur van het NISB, ‘is dat onderzoek heeft aangetoond dat mensen die al lopend of fietsend stukken lezen dit 20 tot 30 procent sneller doen.’

GEEN AFLEIDING EN GEEN GEZWEET

Een interessante optie voor werkgevers is ook de nieuwe ‘Oxidesk’, een bureaufiets die onlangs werd getest onder werknemers van Achmea. De bureaufiets is ontwikkeld door TNO in samenwerking met ondernemer David Klein en Markant meubelfabrieken. Directeur van Markant, Jan Beltman: ´Het is een kantoormeubel waarop je een half uur gaat zitten als je bijvoorbeeld je mail afhandelt, iets wilt opzoeken op internet of een telefoongesprek wilt voeren. Ondertussen maken je benen een trappende beweging en werk je aan je gezondheid. Het meubel is veilig, niet zo inspannend dat je gaat zweten en het leidt niet af van de echte taak.’ Onderzoeker Hidde van der Ploeg houdt ondertussen zijn zit- en loopgedrag bij met een armbandje van Fitbit. De nieuwste versie, de Fitbit Force, kwam dit najaar op de markt en houdt keurig bij hoeveel stappen je op een dag zet (10.000 is gewenst), hoeveel calorieën worden verbrand en hoeveel daadwerkelijk actieve minuten per dag worden doorgebrengt. Misschien een aardig idee als stimulans.

( Uit: Management Team)

Dit bericht is geplaatst op 24-06-2015