Activiteiten
Stressreductie door jezelf te zijn

Je bent niet wat je denkt, terwijl ons hoofd onophoudelijk opdrachten geeft al of niet met commentaar van de grote interne criticus.  In onze huidige maatschappij wordt die functie van het hoofd erg gewaardeerd en zorgt ook voor veel van de problemen waar de huidige mens tegen aanloopt; stress, burn-out, relatieproblemen, scheiding en ontevredenheid (6 % van de mensen gebruikt antidepressiva).

Hidden brain in the gut

Over wie je dan bent, moet je dan ook vooral niet in je hoofd zoeken, maar ergens anders. Onder de kop ‘ Hidden brain in the gut’  verscheen in 1996 een spraakmakend artikel in The New York Times. Volgens wetenschappers zit er in onze buik ‘ een tweede brein’ – wat verklaart waarom onze buik zo wijs is. Iedereen kent  wel het onderbuikgevoel: een lichte sensatie die omhoog komt en je op subtiele wijze waarschuwt of in een bepaalde richting duwt. Vaak komt ons logische verstand ertussen en constateren we achteraf:’ Zie je wel, ik wist het, maar ik heb niet naar de boodschap geluisterd.’ Onze beide breinen blijken precies hetzelfde type neuronen te bevatten, waardoor ze niet alleen in staat zijn impulsen te ontvangen en te versturen, maar ook ervaringen kunnen onthouden en kunnen reageren op emoties.

Koel hoofd en warme buik, uitgangspunt bij de Tao

Wat Westerse onderzoekers recent ontdekten, is oud nieuws voor de Chinezen. Vijfduizend jaar geleden wisten taoïstische genezers al dat we de onderbuik als een bewust brein kunnen gebruiken. Maar wanneer we te weinig vertrouwen op ons gut-gevoel, dan wordt de buik koud en raken onze hersenen oververhit. Taoïsten draaien het dan ook om: ze beoefenen de kunst van een koel hoofd en een warme buik. Pas wanneer het vuur in de onderbuik brandt, kunnen onze ‘gewone’ hersenen optimaal functioneren. Met oefeningen kun je de tan tien, het verzamelpunt van chi (levensenergie) dat net onder de navel ligt, versterken, waardoor je lekker warm blijft. Net als moderne wetenschappers spreken de taoïsten van een second brain. Ze benadrukken dat dit een cruciale rol speelt als het gaat om onze gezondheid en creativiteit. Vrijwel alle oefeningen binnen de taoïstische geneeskunst zijn dan ook gericht op het sterk en vitaal maken van de onderbuik. Contact met het tweede brein is zo belangrijk omdat dit de woonplaats is van onze intuïtie, onze innerlijke raadgever, zeggen zij. Ze raden ons aan om bij het nemen van belangrijke beslissingen niet zozeer naar ons verstand te luisteren, maar naar onze buik. `Onze verstandelijke vermogens staan dan in dienst van deze innerlijke raadgever en niet andersom, zoals vaak het geval is. En die raadgever past beter bij wie je bent.

Dit bericht is geplaatst op 08-03-2018