Activiteiten
levenlang leren
Robotisering en een levenlang leren noodzakelijk in 2030

Denkwerk is een onafhankelijke denktank die met krachtige ideeën bij wil dragen aan een welvarend, inclusief en vooruitstrevend Nederland.
Zij publiceerden begin januari 2019 een rapport “Arbeid in transitie: hoe mens en technologie kunnen samenwerken”. Klik hier voor het volledige rapport.

Nederland onderschat de invloed van technologie op het werk schromelijk. Denkwerk adviseert: haal mensen uit beroepen die gedoemd zijn en maak hen geschikt voor vakken waar tekorten dreigen. Dat vergt flinke investeringen, van de werkgevers, de overheid en ook van de werknemers zelf.

Het Centraal Bureau voor de statistiek meldt begin 2019 een recordkrapte op de arbeidsmarkt. Denkwerk ziet automatisering als dé oplossing voor dit echte probleem. Groeiende personeelstekorten in zorg, onderwijs, ICT en techniek kunnen alleen opgelost worden als mensen uit andere sectoren over stappen. Nu komen er nog genoeg jongeren van school voor alle banen maar na 2021 is dat voorbij. Voor het eerst sinds eeuwen houdt de beroepsbevolking op met groeien. Wat betekent dat voor werkgevers en werknemers?

  1. Het vaste contract moet worden afgeschaft volgens Denkwerk. Dit geeft namelijk een onterecht gevoel van zekerheid. Met een contract van bijvoorbeeld vijf jaar worden mensen gedwongen zich af te vragen of ze bij- of omscholing nodig hebben. Als je steeds voldoende in jezelf investeert maakt dat je meer aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Een beroep voor het leven gaat echt een uitzondering worden.
  2. Werkgevers zouden het opleidingsbudget moeten verdubbelen en beter besteden. Met name de digitale vaardigheden moeten de komende tien jaar aanzienlijk verbeteren. Maar ook andere vaardigheden verdienen de juiste aandacht. Daarvoor alleen een cursus aanbieden is niet genoeg. Werknemers moeten door hun werkgever worden verleid om steeds iets nieuws te leren. Zij moeten hun werknemers inzicht geven in datgene wat in de toekomst wordt gevraagd. Dat kan dan worden geleerd in een cursus, opleiding of ‘on the job’.
  3. De overheid krijgt een rol, volgens Denkwerk, in het faciliteren van zo’n carrière switch. Als dit de nieuwe ontwikkelingen zijn is het niet meer dan logisch dat de overheid nadenkt over het faciliteren, in tijd, geld of met fiscale maatregelen van deze nieuwe vorm van leren. Niet alleen aan het begin van iemands carrière maar ook gedurende zijn of haar werkzame leven. Zeker als dat tot 67 jaar doorloopt is het noodzakelijk daar gedurende een leven lang aandacht aan te geven.
Dit bericht is geplaatst op 20-02-2019