Activiteiten
Magnesium als derde bron van leven

Magnesium is een belangrijke levensbehoefte van de mens. De derde bron van leven,na zuurstof en water. Het wordt ook wel het antistress mineraal genoemd. Magnesium is een stof die overal in de natuur voorkomt. Het menselijk lichaam bevat gemiddeld 28 gram magnesium, waarvan ruim de helft in de botten. Het speelt een cruciale rol bij tientallen lichaamsprocessen.  De huidige leefstijl met roken, alcoholgebruik, relatief veel stress, voedingspatroon en medicijngebruik spelen een grote rol in het magnesiumverbruik. Verschillende medicijnen staan bekend als magnesiumrovers en zijn de oorzaak van grote tekorten in het lichaam.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat:

  1. Magnesium zorgt, samen met calcium, voor de opbouw van sterke botten. Een goede balans van magnesium en calcium is hierbij essentieel. Te veel calcium, zonder extra magnesium, zorgt voor verkalking in de aderen, spieren en gewrichten.
  2. Magnesium speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding en de contractie van de spieren. Het verwijdert melkzuur na inspanning of stress. Wie veel van zijn spieren vraagt, kan niet zonder magnesium.
  3. Voor een goede conditie van het hart is magnesium essentieel. Het hart is tenslotte een van de grootste spieren in ons lichaam.
  4. Magnesium is van groot belang in onze energiehuishouding en stofwisseling, onder andere door de rol die het speelt bij de productie en het transport van ATP en insuline dat onze bloedsuikerspiegel reguleert.
  5. Magnesium zorgt voor ontspanning. Elke cel in het lichaam heeft magnesium nodig om calcium uit de cel te drijven en tot rust te kunnen komen.
  6. Magnesium is van belang voor de huid. Het zorgt voor verjonging en vernieuwing van de huidlaag.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

De ADH is een richtlijn opgesteld door de Gezondheidsraad en geeft aan hoeveel we gemiddeld per dag nodig hebben om gezond te blijven. De ADH voor magnesium is voor mannen en vrouwen verschillend. Vrouwen: 250-300 mg/dag (nb: bij vrouwen die borstvoeding geven ligt dit 50 mg hoger). Mannen: 300-350 mg/dag. De werkelijke individuele behoefte is afhankelijk van persoonlijke factoren en leefstijl.
Teveel magnesium wordt meteen door het lichaam afgescheiden. Diverse onderzoeken van onder andere de World Health Organisation (WHO) geven aan dat 20 tot 70% van de volwassenen een chronisch magnesiumtekort heeft. Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkramp en/of lusteloosheid. Als men de klachten negeert kunnen er ernstiger aandoeningen ontstaan. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen.

Om erachter te komen of je mogelijk een magnesiumtekort hebt, kunt je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Heb ik vaak last van kramp en/of pijnlijke spieren?
  2. Heb ik last van lusteloosheid of ben ik snel vermoeid?
  3. Ben ik vaak gespannen, ervaar ik regelmatig stress?
  4. Voel ik me depressief?
  5. Heb ik last van slapeloosheid?
  6. Heb ik reumatische klachten?
  7. Heb ik wel eens hartritmestoornissen?
  8. Heb ik regelmatig last van hoofdpijn en/of migraine?
  9. Ben ik hyperactief?
  10. Heb ik last van rusteloze benen (restless legs)?

Als je meerdere van deze vragen met ja hebt beantwoord, is de kans groot dat je een magnesiumtekort hebt. Je kunt dit op verschillende manieren aanvullen. Met voeding, pillen, in poedervorm of als olie.

Rapport Wetenschappelijke claims:

FDA (Federal Drug Administration) en de EFSA (European Food Safety Authority) wetenschappelijke claims.
Klik hier voor document over het belang van magnesium als voedingssupplement en in voedingswaren.

Dit bericht is geplaatst op 09-04-2016